Ciekawe

Barszcz wigilijny – z koncentratu, czy tradycyjny

Barszcz wigilijny - z koncentratu, czy tradycyjny

Barszcz, to tradycyjna potrawa wigilijna. Jednak wielu z nas nie chce czekać okrągłego roku, aby móc go ponownie skosztować. Prawda jest zgoła inna. Wielu jest smakoszy tej wyjątkowej potrawy, i wszyscy oni lubią jeść barszcz czerwony, jak nie raz w tygodniu, to chociaż co parę tygodni. Do pary z uszkami, pierogami, czy krokietami, to danie niepowtarzalne.

A może by tak zrobić barszcz z koncentratu?

Przygotowanie barszczu według tradycyjnego przepisu, to procedura, która jest niezwykle trudna do realizacji nawet jeden raz w roku. W pierwszej kolejności musimy długo gotować buraki, a te z kolei po ich odpowiednim przygotowaniu, muszą „kwasić się” przez jeszcze co najmniej kilka, jak nie kilkanaście dni. Czas i zaangażowanie potrzebne do wyprodukowania tradycyjnej potrawy jest niezwykle długi.

Dlatego wiele osób, nawet w okresie świątecznym, zamiast pracochłonnego barszczu, korzysta z zamienników kartonowych, czy też tych, które służą do przygotowania własnego wywaru. Mowa oczywiście o koncentracie barszczu czerwonego.

Koncentrat barszczu czerwonego – dlaczego warto przygotować z niego wywar barszczu?

Przede wszystkim zalecany jest wszystkim, którzy spragnieni są ulubionej potrawy, a nie mają wystarczająco dużej ilości czasu, aby móc ją przygotować. Koncentrat barszczu czerwonego pozwala na przygotowanie zupy w zaledwie kilkadziesiąt minut, a czasem nawet mniej. Oczywiście jest to zależne, od rodzaju przepisu, jakiego się podejmiemy.

Drugim powodem, dla którego warto rozważyć przygotowanie barszczu z koncentratu jest wysoka kwasowość barszczu tradycyjnego. Ten zwyczajny może być niewskazany dla osób ze słabszymi żołądkami. Wiele potraw wigilijnych nie cechuje się zbyt dużą lekkością, jednak warto je nie tylko „odchudzać”, ale również powodować, żeby były one delikatniejsze dla naszego układu pokarmowego. Barszcz z koncentratu barszczu czerwonego z pewnością taki właśnie będzie.

Czego potrzeba do przygotowania wywaru?

Do przygotowania wywaru z koncentratu barszczu czerwonego potrzebny będzie nam dodatkowo bulion. Może być on mięsny, bądź też warzywny.

Do mieszanki płynów dodajemy także podnoszące walory smakowe przyprawy takie, jak: majeranek, ziele angielskie, liście laurowe. Wskazane są również sól, pieprz oraz cukier, które dodajemy według własnych upodobań. Chcesz mieć bardziej kwaskowy wywar? Dodaj soku z cytryny.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.pl