Zdrowie i Uroda

Jak przygotować barszcz z koncentratu?

Nie każdy ma czas na to, by samodzielnie przygotowywać nawet koncentrat barszczu czerwonego. Czasami trzeba więc posłużyć się tym sklepowym, jednak i z niego można wyczarować bardzo smaczną, pożywną i wartościową zupę. Wystarczy przekształcić w nią zwykły, tradycyjny rosół!

Domowy rosół

Oczywiście taki rosół najlepiej zrobić samodzielnie, kupując wcześniej kurczaka oraz sporą porcję włoszczyzny i zalewając to wszystko odpowiednią ilością wody (musi ona pokryć mięso). Im dłużej to wszystko będzie się gotować, tym lepszy smak można będzie uzyskać.

Pod koniec gotowania rosołu należy go jeszcze przyprawić. W tym celu wystarczy dorzucić do garnka kilka ziaren pieprzu, trochę ziela angielskiego, parę listków laurowych i niewielką ilość maggi. Nie wolno przesadzać z przyprawianiem, bo sam koncentrat barszczu czerwonego ma dość intensywny smak i aromat.

Rosół „na szybko”

Jeżeli jednak ktoś nie ma czasu na kilkugodzinne gotowanie rosołu, zawsze może zastosować jeden z trików perfekcyjnej i zapracowanej pani domu. Ta podstawowa zupa ma być przecież bazą dla cudownego barszczu, dlatego nie musi sama w sobie być dziełem sztuki.

Sposób na szybki rosół to po prostu ugotowanie kilku kostek rosołowych w wodzie. Zazwyczaj mają one dość mdły smak, dlatego warto je doprawić większą ilością pieprzu, ziela angielskiego czy maggi.

Składniki na barszcz czerwony

Przechodząc już do samego barszczu, czyli dania głównego, też można go przygotować w oparciu o dość podstawowe składniki. Każdy powinien mieć je w swoich szafkach kuchennych, więc nawet nie trzeba specjalnie wybierać się po nie do sklepu.

Do składników tworzących barszcz należą: buraki czerwone (np. 1,5 kg), sok z cytryny bądź kwasek cytrynowy, ocet winny, kostka bulionu, cukier, pieprz, majeranek i butelka koncentratu barszczu czerwonego dowolnej marki.

Przygotowanie barszczu
Skoro rosół jest już gotowy, należy zabrać się za buraki. Wystarczy je obrać, umyć i pokroić na kawałki, a potem dodać do zupy i w niej gotować. Część buraków warto oddzielić i przecisnąć razem z czosnkiem przez maszynkę, tworząc sok.

Do rosołu powinien trafić kolejno koncentrat barszczu czerwonego, wszystkie przyprawy oraz kostka bulionowa wraz z sokiem. Taki barszcz idealnie nadaje się do jedzenia, więc od razu można go podawać np. z młodymi ziemniaczkami.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na https://sklep.vitapol.net/koncentrat-barszczu-czerwonego-sloik.html