Zdrowie i Uroda

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Dla zapracowanych osób, cierpiących na ciągły brak czasu, istnieją rozwiązania szybkich potraw do przyrządzenia w kilka minut. Wszystko wydaje się takie wygodne i proste. Ale czy korzystne dla naszego organizmu? W rzeczywistości bowiem, spożywając gotowe dania, które oferują nam okoliczne sklepy czy restauracje typu fast-food, jesteśmy narażeni na znaczne pogorszenie zdrowia, urody, a z czasem i samopoczucia. Ilość chemii, jaką stosuje się w przypadku takiej żywności, w skali procentowej potrafi wręcz przerazić. Przykładowo, sok pomarańczowy, zakupiony w sklepie, może nie zawierać w sobie ani trochę pomarańczy… Czy to na pewno właściwy sposób odżywiania?

Zalety naturalnej żywności, czyli jeden przykład – wiele argumentów

Warto poświecić kilka chwil w tygodniu, nawet kosztem naszej ulubionej rozrywki, by chociaż raz dostarczyć organizmowi prawdziwych wartości odżywczych. Wracając jeszcze do wspomnianego produktu – znakomite korzyści uzyskamy, gdy zdecydujemy się przygotować prawdziwy sok pomarańczowy, który w dodatku nie musi słono kosztować. Zasada jest prosta: pijąc kupny sok, będziemy chcieli spożywać go w coraz większych ilościach, gdyż jest on w ten sposób przygotowany. Tymczasem tego ze świeżo wyciśniętych pomarańczy wypijemy znacznie mniej, ponieważ sam owoc zawiera nie zawiera w sobie tyle cukru, a więc szybciej i prawdziwie ugasi nasze pragnienie. Wybierając soczyste pomarańcze, możemy zapewnić sobie 1 litr soku z zaledwie 4 owoców. Podsumowując, cena „napoju pomarańczowego” ze sklepu (bo tak to trzeba nazwać), w porównaniu z sokiem z naturalnych owoców, jest bardzo zbliżona. A smak jest nieporównywalnie lepszy. Wartości odżywcze, dostarczone tym sposobem, przekładają się całkowicie na naszą urodę, nasze zdrowie oraz samopoczucie. Marchew, buraki, jabłka, gruszki, winogrona, truskawki czy też wiele innych owoców i warzyw możemy przygotować w podobny sposób. Witaminy zawarte w tych produktach znakomicie wpłyną na nasza odporność. To dość dużo korzyści, których warte jest poświęcenie kilku minut w tygodniu.

Smaczniej, taniej i zdrowiej, czyli zrób to po swojemu!

Odpowiednio zagospodarowany czas pozwoli nam na uzyskanie innych podstawowych produktów, które możemy przygotować w zaciszu naszej kuchni. Kolejny przykład do chleb na zakwasie, majstersztyk wśród chemicznie sporządzonych wypieków, jakie oferują nam piekarnie. Do przygotowania własnego, domowego chleba potrzebujemy jeszcze mniej czasu, gdyż większość procesu to pieczenie. Wykonywanie produktów spożywczych we własnym zakresie jest bardzo korzystne. Sami decydujemy, jakie smaki uzyskamy. Najczęściej jednak próżno ich szukać w jakichkolwiek sklepach.

Odstawienie tak zwanej „szybkiej żywności”, która jest produktem sztucznym, to najlepszy prezent, jaki możemy podarować naszemu organizmowi. Podbudowujemy w ten sposób zdrowie zarówno własne, jak i rodziny. Dbamy o regularne przyjmowanie cennych i naturalnych składników odżywczych, które stanowią solidny fundament naszego ciała. Oszczędzamy pieniądze i, co najlepsze, rozwijamy swoje zdolności kulinarne. Przygotowanie jednego zdrowego posiłku daje tyle satysfakcji, że sami szukamy i wymyślamy kolejne przepisy. Tak wiele zalet oferuje poświęcenie kilka chwil i samodzielne sporządzanie produktów odżywczych i posiłków. Jeśli chcesz poznać dodatkowe sposoby na szybkie, własnoręcznie robione, a przy tym zdrowe dania, odwiedź witrynę internetową.