Dom i Wnętrze

Patelnie i garnki z aluminium – praktyczne czy szkodliwe?

Patelnie i garnki z aluminium – praktyczne czy szkodliwe?

Naczynia z aluminium są bardzo częstym gościem w naszych kuchniach. Z pewnością w każdym domu znajdzie się aluminiowa patelnia, na której można szybko usmażyć jajka albo naleśniki. Mimo powszechności lekkiego metalu w kuchni, aluminium obrosło w wiele mitów.  Czy kontakt pokarmu z popularnym materiałem może wyrządzić szkodę naszemu zdrowiu? Sprawdź!

Nie taki diabeł straszny…

Specjaliści mówią jednoznacznie: używanie aluminiowych garnków i patelni jest zupełnie neutralne dla naszego zdrowia. Przygotowywanie posiłków w naczyniach wykonanych z surowego aluminium mogłoby spowodować uwalnianie szkodliwych substancji oraz wpływać na smak potraw, jednak w sklepach nie znajdziemy już takich produktów. Metalowe garnki i patelnie posiadają specjalne powłoki, które eliminują ten problem. Specjalne ceramiczne albo teflonowe warstwy nie tylko są barierą między metalem a pokarmem, ale również znacząco ułatwiają i umilają gotowanie.

Zalety aluminiowych garnków

Dobre marki, takie jak polska firma Gerlach, proponują garnki i patelnie niezwykle lekkie, estetyczne i praktyczne. Wzbogacając swoją kolekcję o komplet garnków Gerlach, szybko poczujesz różnicę. Produkty z ceramiczną warstwą pozwalają na przygotowywanie niskokalorycznych posiłków. Warstwa non-stick zapobiega przywieraniu pokarmu do dna, dzięki czemu nie tylko gotowanie, ale również mycie naczyń jest czystą przyjemnością. Ponadto, aluminium nagrzewa się szybko i równomiernie, co znacznie skraca czas przygotowywania posiłków. Jeśli szukasz wysokiej jakości produktów, warto zajrzeć na stronę gerlach.pl. W sklepie znajdziesz szeroki wybór patelni i garnków niezastąpionych w każdej kuchni.