Zdrowie i Uroda

Daktyle i ich właściwości

Daktyle są u nas mało znanymi owocami. Najczęściej stosujemy je jako dodatek do ciast, deserów lub musli. Ze względu na swoje właściwości odżywcze docenione zostały już przez sportowców, wegeterian, wegan i frutorian.

Co zawierają daktyle

Daktylowce uprawiane są przede wszystkim w Azji, na Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Ameryce Środkowej. Nie rosną w stanie dzikim. W Izraelu powstały ekologiczne uprawy, w których nie używa się nawozów, modyfikacji GMO, a proces suszenia przeprowadzany jest w warunkach naturalnych. To oczywiście daktyle o największych wartościach odżywczych.
Wszystkie daktyle charakteryzują się bardzo słodkim smakiem, który zawdzięczają dużej zawartości cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez organizm. To właśnie one są najważniejszym źródłem energii, dlatego osoby intensywnie ćwiczące chętnie sięgają po daktyle przed treningami i po ich zakończeniu.
Świeże daktyle to bardzo cenne źródło potasu, którego zawierają 50% więcej niż banany. Dodatkowo bogate są w witaminy A, K, C, witaminy z grupy B oraz wiele mikroelementów. Daktyle bogate są w błonnik, który może wspomagać diety odchudzające. Dodatkowo zawierają antyoksydanty oraz związki fenolowe.

Na co pomagają daktyle

Bogaty skład daktyli wpływa na ich właściwości zdrowotne. Przede wszystkim pozytywnie działają na pracę serca. Zapobiegają odkładaniu się cholesterolu, zmniejszają ciśnienie krwi. Duża zawartość salicylanów (zawiera je także aspiryna) powoduje, że systematyczne spożywanie daktyli zmniejsza ryzyko zawału, wylewu lub udaru mózgu.
Zawartość witamin z grupy B pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Pozwalają na przezwyciężenie stresu, zmniejszają stany depresyjne, wyczerpanie psychiczne, dobrze wpływają na bezsenność.
Błonnik obecny w daktylach bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom, reguluje wypróżnianie i wspomaga odchudzanie.
Na rynku dostępne są daktyle surowe (świeże) oraz daktyle suszone. Ich właściwości odżywcze są porównywalne, ale trzeba zwracać uwagę, by daktyle suszone nie zawierały konserwantów szkodliwych dla zdrowia.
Zobacz także: http://organichouse.eu/

https://yaymicro.pl http://datasolutions.com.pl/skuteczne-pozycjonowanie-stron-internetowych/ https://esencjapiekna.com.pl