Chociaż jedzenie sezonowe nie jest dostępne przez cały rok, istnieje wiele sposobów konserwacji żywności. Jednym z nich jest marynowanie, które pozwala na przechowywanie i zabezpieczanie ogórków, papryki czy sałatek warzywnych, a także grzybów.
Grzyby w polskiej kuchni
Grzyby mają dużo węglowodanów oraz białka, a także niewielkie ilości tłuszczu. Są również bogate w witaminy A, D i PP czy sole mineralne potasu, fosforu, cynku i wapnia. Są również cenione za walory smakowe, które dodatkowo zwiększają się po zamarynowaniu. Dowodem na to mogą być podgrzybki marynowane w occie.
Ze świeżych grzybów jadalnych przyrządzić da się różne potrawy, które mogą mieć formę surową, gotowaną, stałą lub płynną. W tradycyjnej kuchni polskiej szczególną popularnością cieszą się zupy, sosy, sałatki, uszka, krokiety czy pierogi z grzybami, a także grzyby marynowane. Są one łatwe w przechowywaniu, a także doskonale pasują do pieczeni, ryb czy kotletów.
Przygotowanie do marynowania
Do przyrządzenia doskonałych przetworów marynowanych wystarczy jedynie obecność zdrowych, niezarobaczonych i jędrnych grzybów. Marynowanie nie jest trudnym i wymagającym zajęciem, dlatego pyszne podgrzybki marynowane w occie przyrządzić można w praktycznie każdej kuchni. Warto jednak uważać przy zbieraniu grzybów, ponieważ mogą wystąpić wątpliwości związane z możliwością zerwania trujących gatunków.
Należy mieć pewność, że zebrane gatunki są jadalne. Pomóc może w tym najbliższy punkt kontroli lub zaufana i rozeznana w temacie grzybów osoba. Istnieje kilka podstawowych zasad marynowania. Tylko niektóre gatunki się do tego nadają, m.in. maślaki, pieczarki, opieńki, rydze czy borowiki. Nie powinno się mieszać tych odmian. Wszystkie grzyby powinny również odpowiedniej jakości, tzn. nie mogą być to egzemplarze zwiotczałe czy robaczywe.
Marynowanie grzybów w occie
Przed przystąpieniem do marynowania, należy dokładnie umyć grzyby. Czynność tę powinno się wykonać dwukrotnie, dzięki czemu możliwe będzie usunięcie piasku ze wszystkich sztuk. Umyte grzyby powinny być gotowane przez około dwadzieścia minut, a następnie odcedzone oraz przelane zimną wodą.
Do przygotowania na przykład podgrzybków marynowanych w occie idealnie nadają się słoiki. Już przygotowane podgrzybki dostaniesz na stronie https://sklep.vitapol.net/marynaty.html. Należy wlać do nich zalewę, zrobioną z pokrojonej i obgotowanej cebuli, soli, wody, cukru, gorczycy oraz przede wszystkim octu. Zalewa powinna zostać zagotowana. Po zalaniu grzybów należy przez godzinę pasteryzować zakręcone słoiki.