Ciekawe

Jak przygotować pyszne mięso?

Jak zrobić pyszne mięso? To pytanie dręczy wielu z nas.Trudno jest bowiem uzyskać idealnie soczyste, miękkie i jednocześnie w pełni ugotowane mięso. Zazwyczaj za późno albo za wcześnie skończymy gotować, piec czy smażyć i w efekcie nie otrzymamy pysznego dania. Czy istnieje jakiś sposób, aby temu zapobiec?

Sous vide

Oczywiście. Odpowiedź kryje się w dwóch francuskich słowach – sous vide, czyli dosłownie „w próżni“. Jest to technika gotowania jeszcze do niedawana będąca własnością wyłącznie drogich restauracji. Dzisiaj jednakże sprzęty do tej techniki można już kupić zatem każdy może rozpocząć gotowanie tą metodą.
Warto jeszcze nadmieniać, że jest to technika ciesząca się dziś coraz większą popularnością, bowiem przygotowane w ten sposób dania nie tylko zachowują w pełni swój smak, ale również wszystkie mikro- orz makroelementy a także przeciwutleniacze i witaminy. Różnica w smaku jest specjalnie widoczna w smaku mięsa- jest ono soczyste i miękkie. Co więcej- nie da się zepsuć potrawy zawierającej mięso. Bowiem raz ugotowane w próżni w kąpieli wodnej o konkretnej temperaturze zachowuje w pełni swój smak nawet jeśli zapomnimy o nim i wyjmiemy je dużo później.

Jak przyrządzić mięso techniką sous vide?

Na początek za pomocą pakowarki pakujemy kawałek mięsa wraz z przyprawami i innymi dodatkami do specjalnego woreczka. Następnie włączamy cyrkulator do gotowania, za pomocą którego ustawiamy konkretną temperaturę. Dla cielęciny jest to ok. 65- 68°C, wołowiny 58- 60ºC, a wieprzowiny 65- 66ºC.
Następnie wkładamy mięso do tak przygotowanej kąpieli i czekamy. Zazwyczaj koło godziny, jednak- jak to zostało wspomniane wcześniej- nic się nie stanie, jeśli ten czas się wydłuży nieco. Dzięki zastosowaniu cyrkulatora do gotowania temperatura będzie stała przez cały czas Po upływie godziny wyjmujemy mięso i gotowe! Możemy je ewentualnie trochę przysmażyć czy przypiec, aby nabrało złocistego koloru. Pamiętać także warto, że mięso przygotowywane w ten sposób potrzebuje mniejszej ilości przypraw niż standardowo.

Jakie sprzęty potrzebne są do tej techniki?

Na pewno jest to cyrkulator do gotowania, wanna, pakowarka oraz odpowiednie woreczki. Nie jest to sprzęt tani, jednak warto w niego zainwestować, bowiem będzie to korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Warto jeszcze dodać, że czasem można spotkać połączenia tych sprzętów jak np. cyrkulatora z wanną, czy nawet od razu z pakowarką. A na koniec- nie czekaj zatem i wypróbuj tę świetną metodę!
Cyrkulator do gotowania dostępne są w ofercie sklepu Gastrosilesia

https://przyjazne-wnetrza.pl http://pradnik-tarasy.pl http://fine-scale.org/aparat-do-kriolipolizy-jak-dziala-i-czym-jest-kriolipoliza/