Ciekawe

Jak stworzyć dobrą restaurację?

Co to właściwie znaczy „dobra restauracja”? Czy taka, w której wszystkie potrawy są wyszukane i drogie, wyposażenie wnętrza na światowym poziomie, szef kuchni jest kulinarną sławą, a wszyscy kelnerzy mają doktoraty z obsługi klienta i gastronomii? Owszem, ale nie tylko. Dobra restauracja powinna przede wszystkim mieć w sobie coś specyficznego, co przyciąga klientów i sprawia, że chcą tu często wracać.

Przemyśl to

Kluczem do sukcesu jest porządny i niesztampowy biznesplan. Zastanów się, w jakim stylu chcesz urządzić swoją restaurację, jaką kuchnię zaproponujesz swoim klientom – polską, włoską, indyjską, a może stworzysz własną niepowtarzalną kompozycję, łączącą w sobie różne tradycje kulinarne? Nie zapominaj o gruntownym rekonesansie na lokalnym rynku, aby nie powielać istniejących już rozwiązań. Zaplanuj wystrój wnętrza, tak aby było nie tylko funkcjonalne i niebanalne, ale również miłe dla oka i zachęcające do przesiadywania w nim przy kolejnych filiżankach kawy lub przy drinkach i przysmakach. Jeżeli dysponujesz już konkretnym lokalem, warto na tym etapie zrobić wizualizacje wnętrza. Dzięki temu upewnisz się, czy twoje wstępne pomysły rzeczywiście mają szansę sprawdzić się w praktyce.

Przygotuj się na kontrolę

2 najważniejsze kwestie formalne w przypadku restauracji to odbiór lokalu przez Sanepid i pozwolenie na sprzedaż alkoholu. Jako że koncesja jest poniekąd uzależniona od decyzji Sanepidu, warto dobrze się przygotować do wizyty inspektora sanitarnego. Do najważniejszych wymagań należą:

  • powierzchnie łatwe do czyszczenia i dezynfekcji, z nietoksycznych i zmywalnych materiałów
  • w miejscu przetwarzania żywności – ściany pokryte gładkim materiałem
  • osobne zamrażarki do różnych typów produktów
  • osobne zlewozmywaki, np. do brudnych naczyń i płukania warzyw
  • spływ wody z podłogi w kuchni
  • odpowiednia wysokość sufitu

Aby zapoznać się ze szczegółowymi wytycznymi, najlepiej sięgnąć po Ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25.08.2006 roku (oraz jej nowelizację z 2010r.), która reguluje przepisy dotyczące działalności związanej z przetwarzaniem żywności. Warto także zasięgnąć języka w lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej – jak wiadomo, co kraj, to obyczaj, i każdy inspektor może interpretować niektóre przepisy po swojemu.

Zdobądź koncesję

Mając już lokal i zgodę Sanepidu, możesz złożyć podanie o koncesję na alkohol. Do wniosku dołącz potwierdzenie rejestracji działalności gospodarczej, prawa własności lokalu oraz decyzję inspektora sanitarnego. Musisz również wnieść opłatę – za pierwszy rok koncesji zapłacisz w sumie ponad 3000 zł (jeżeli zamierzasz serwować różne rodzaje alkoholi), natomiast w kolejnych latach opłata będzie wyliczana na podstawie twojego dochodu ze sprzedaży w poprzednim roku. Koncesja jest przyznawana na określony czas – warto jednak wiedzieć, że można ją utracić przed upływem terminu, np. w wyniku sprzedaży alkoholu nieletnim czy nietrzeźwym, za awantury w pobliżu lokalu lub za pozyskiwanie alkoholu z nielegalnych źródeł. Dlatego najlepiej zaopatrywać się w tego rodzaju produkty w sprawdzonych, renomowanych hurtowniach, jak np. http://alkohole.eurocash.pl/oddzialy/. Jeżeli masz już odpowiednią gamę trunków i świetnie skomponowane menu, możesz zacząć organizować działania promocyjne, aby nową restauracją zainteresować jak najwięcej osób.

http://memoriasdovicedo.org/technorattanowe-fotele-na-taras/