Dom i Wnętrze

Jak wybierać garnki gastronomiczne?

Wybierając garnki gastronomiczne, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na rodzaj kuchni, jaki będzie serwowany w naszej restauracji – zupełnie innych naczyń będziemy bowiem potrzebować do przyrządzania hiszpańskiej paelli niż do serwowania wyśmienitej wołowiny chow mein z warzywami. Ponadto istotny jest materiał, z którego wykonane będą dane garnki. Ma on bowiem duży wpływ na czas gotowania dania, jego chrupkość czy też na konieczność użycia do smażenia lub duszenia tłuszczu.
O ile określenie tego, jakiej wielkości i jakiego kształtu garnków gastronomicznych będziemy potrzebować jest bardzo proste, o tyle wskazanie, z jakiego materiału powinny być one wykonane, jest już trudniejsze. Warto więc wspomnieć o tym, jakie garnki gastronomiczne możemy znaleźć w sklepach z profesjonalnym wyposażeniem kuchennym.

Stal nierdzewna

Zakup garnków gastronomicznych ze stali nierdzewnej jest najczęstszym wyborem wśród restauratorów. Materiał ten pozwala bowiem na szybką i mało problemową pracę kuchni nawet wtedy, gdy w lokalu znajduje się duża liczba klientów. Tego typu naczynia do gotowania są bowiem łatwe w czyszczeniu, a ponadto odporne na korozję, działanie kwasów i silnych środków czyszczących. Dno garnków zwykle składa się też z kilku warstw, dzięki czemu ciepło równomiernie rozchodzi się po całym naczyniu. Jedzenie podlega w ten sposób szybkiej obróbce termicznej, a także dłużej utrzymuje wysoką temperaturę.
Warto pamiętać, że dobrze wykonany garnek ze stali nierdzewnej nie będzie lekki. Jego waga musi być bowiem dość wysoka w stosunku do jego wielkości, gdyż w przeciwnym razie trudno będzie zachować jego stabilność na kuchence. Jak wiadomo, w profesjonalnych kuchniach jest ona szczególnie ważna, gdyż chroni ich pracowników przed poparzeniami i wypadkami. Ponadto tego rodzaju naczynia będą odporniejsze na wgniecenia i zarysowania.

Ceramika i glina

Garnki gastronomiczne ceramiczne wykonane są z metalu i pokryte warstwą ceramiki – stąd też ich nazwa. Naczynia gliniane są natomiast wcześniej wypalane, a następnie pokrywane specjalną substancją zabezpieczającą, dzięki której znacznie zwiększa się ich trwałość.
Zestawy ceramiczne nadają się zarówno do smażenia i gotowania na gazie, jak i do zapiekania w piekarniku. Ich ogromną zaletą jest możliwość gotowania niemalże bez tłuszczu, gdyż potrawy nie przywierają do ich dna. Powłoka jest także odporna na silne detergenty oraz rdzę. Największą ich wadą jest jednak fakt, że nie można używać ich na kuchenkach indukcyjnych.
Garnki gliniane zwykle przybierają postać garnków rzymskich. Pozwalają one piec i dusić bez tłuszczu – jedzenie przyrządzane jest dzięki wykorzystaniu pary wodnej. Sprawdzają się one idealne w kuchni fit, gdzie służą do pieczenia mięs, dań warzywnych oraz chleba.

NIE dla tanich garnków

Planując zakup garnków gastronomicznych, należy pamiętać, że profesjonalne artykuły kuchenne nie są tanie. Wybierając tanie garnki, narażamy klientów restauracji na jedzenie potraw, do których przedostają się szkodliwe substancje z wadliwych materiałów użytych do wykonania garnków czy patelni.
Szeroki wybór garnków gastronomicznych oferuje sklep Cook Store

http://memoriasdovicedo.org/technorattanowe-fotele-na-taras/