Niewielkie wesela stają się coraz popularniejsza formą uczczenia ważnego dnia, jakim jest zawarcie małżeństwa. Coraz więcej młodych par decyduje się na kameralne przyjęcie weselne. Zazwyczaj głównym powodem są koszty – młodzi ludzie nie chcą robić sobie długów na początku wspólnej drogi, a niewielkie przyjęcie pozwala na zaproszenie najbliższej rodziny i skromne świętowanie. Jak wygląda organizacja takiego przyjęcia?
Podstawą jest znalezienie odpowiedniej sali – wiele restauracji i hoteli oferuje możliwość wynajęcia takich kameralnych sal lub też odgrodzenia parawanami gości weselnych od reszty sali. Dzięki temu możliwe jest bawienie się we własnym towarzystwie i jednocześnie pozwolenie na to, aby restauracja normalnie pracowała. Podczas ustalania detali z managerem wybranej sali konieczne jest zarezerwowanie danego terminu i określenie liczby gości. Warto pamiętać, że wybierając termin w środku tygodnia dodatkowo zapłacimy znacznie mniej niż w przypadku terminów weekendowych. Ważne jest tez ustalenie w takich godzinach impreza będzie się odbywała. Najczęściej jest to kilka godzin, np. od 15 do 18-19.
Co z jedzeniem?
Niezwykle istotna jest kwestia jedzenia – po ustaleniu terminu i wpłaceniu zaliczki dostaniemy od szefów kuchni kilka możliwości menu. Możemy wybrać jedną opcję lub wybrać konkretne pozycje i zestawić je ze sobą. Pamiętajmy o tym, że szefowie kuchni mogą również przygotować dania wegetariańskie czy bezglutenowe. Jeśli nasi goście mają konkretne upodobania kulinarne warto poinformować o tym restaurację.
Nie musimy martwić się stołami i ich nakryciem – to zadanie należy do pracowników restauracji. Podczas przyjęcia możemy również liczyć na to, że doświadczeni kelnerzy podadzą nam jedzenie i zadbają o czystość na stołach.
Szukasz idealnego miejsca na kameralny ślub? Sprawdź naszą ofertę – wesele w hotelu Lord w Warszawie.