Ciekawe

Kuchnia szwedzka – zalety kuchni szwedzkiej

Kuchnia szwedzka nie bez przyczyny jest zaliczana do najzdrowszych kuchni świata. Przygotowywane na bazie naturalnych składników dania są bogate w witaminy i minerały. Priorytetem żywienia jest zapewnienie posiłków, które zawierają jak najwięcej cennych składników.
 

Czym charakteryzuje się kuchnia szwedzka?

Sposób odżywania w tym kraju został stworzony w niedalekiej przeszłości, a tradycyjne dania powstawały na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci. W pierwszej fazie kuchnia szwedzka czerpała inspiracje z kuchni europejskich oraz bliskowschodnich, przy czym niebagatelny wpływ wywarły też na nią polskie dania i kuchnia turecka. U źródeł kuchni szwedzkiej leży też bez wątpienia położenie tego kraju, ponieważ dostęp do morza zadecydował o możliwości wykorzystywania ryb, które stanowią podstawowy składnik kuchni skandynawskiej.
Ryby, chociaż cieszą się ogromnym powodzeniem w Szwecji, są uzupełniane innymi potrawami, które przygotowuje się na bazie mięsa oraz warzyw. Tradycyjnym daniem kuchni szwedzkiej jest köttbullar, czyli wykonywane z wieprzowego mięsa klopsiki. Ich charakterystyczną cechą jest wielkość, zbliżona do włoskiego orzecha. Smakosze kuchni szwedzkiej cenią sobie poza tym marynowanego lub wędzonego łososia z warzywami.
 

Kuchnia szwedzka a tradycyjne dania

Do niekwestionowanych przysmaków kuchni szwedzkiej należą także surströmming, czyli kiszony śledź oraz gęste i bardzo pożywne zupy rybne. Tradycyjnym daniem szwedzkim jest przyrządzany z mięsa reniferów renskav. Suszone lub mrożone podłużne paski z mięsa reniferów smaży się na patelni, uzyskując pożywną potrawę.
Jak we Francji wino, tak w Szwecji do każdego niemal posiłku pije się schłodzone mleko. Szwedzi uchodzą też za naród, który wypija najwięcej kawy. Kanelbulle jest tradycyjną szwedzką bułką drożdżową, którą zazwyczaj posypuje się cukrem. W Szwecji wiele dań jest po prostu przesłodzonych, a jest to swoista reakcja na czasy, kiedy cukier był niezwykle drogi i stanowił synonim dobrobytu.
Jedną z najważniejszych zalet kuchni szwedzkiej jest bez wątpienia troska o dostarczanie organizmowi  odpowiednich składników mineralnych i witamin naturalnego pochodzenia. Z jednej strony zapewnia to możliwość przestrzegania zasad zdrowego odżywiania się, z drugiej strony sprawia, że tradycyjne potrawy – z wszechobecnym śledziem w każdej postaci – są niezwykle smaczne i pożywne. Związana z przygotowywaniem potraw różnorodność to jeden z najbardziej cenionych atutów kuchni szwedzkiej, która przede wszystkim stawia na zdrowie i pełnię smaków.
Gotowe dania i przepis kuchni szwedzkiej zamówisz na https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/region/kuchnia-szwedzka/