Badania i konkluzje w ostatnich latach.
Stres, palenie papierosów, permanentne zmęczenie, życie na wysokich obrotach oraz nieregularna i niezdrowa dieta to pewna droga do poważnych chorób, w tym – chorób nowotworowych.
Zdaniem lekarzy niewłaściwa dieta zwiększa o 35%-45% ryzyko zachorowania na raka.
Jaki wpływ na zdrowie mają kwasy omega-3?
Wczytaj się w szczegóły!
- Jak działają kwasy omega-3?
- Czy kwasy omega-3 zapobiegają chorobom nowotworowym?
- Jakie są źródła kwasów omega-3?
3 WAŻNE PYTANIA ZMIENIAMY W KONKRETNE ODPOWIEDZI
NEWSY Z KWASÓW WZIĘTE
Włącz ZDROWĄ ciekawość
- Czy wiesz, że…
- to głównie nasycone kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za większość problemów zdrowotnych?
Właśnie dlatego ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 10%.
- Czy wiesz, że…
- kwasy omega-3 nie są produkowane przez ludzki organizm?
Właśnie dlatego tak ważne jest dostarczanie go z właściwym pożywieniem i ewentualna suplementacja.
- Czy wiesz, że…
- dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega – 3, w zależności od wieku i stanu zdrowia, wynosi około 1,5g.
Zapotrzebowanie to zwiększa się w przypadku ciąży i karmienia piersią.
Jak działają kwasy omega-3?
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 to niezastąpiony składnik w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Kwasy omega-3 to również ważny budulec strukturalny wszystkich błon komórkowych.
Zobacz jakie ryzyko niesie zbyt niskie spożycie kwasów omega-3:
- zaburzenia w wymianie elektrolitów,
- błędy w przekazywaniu sygnałów między komórkami,
- problemy w transporcie np. leków do wnętrza komórek.
Czy kwasy omega-3 zapobiegają chorobom nowotworowym
Zapewnienie odpowiedniego budulca błonom komórkowym stanowi podstawę w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Jednak równie istotną kwestią jest stosunek kwasów omega-6 do omega-3, ponieważ działają one antagonistycznie. Za idealną proporcję uznaje się 1:1 – maksymalnie 4:1.
Aktualne wyniki badań naukowych potwierdzają przeciwnowotworowe działanie kwasów z rodziny omega-3. Działanie to dotyczy przede wszystkim:
- raka prostaty,
- raka piersi,
- raka wątroby,
- raka trzustki i żołądka,
- raka jelita grubego.
Zastanawiasz się, jak działają kwasy omega-3?
- Hamują podziały komórek nowotworowych;
- Powodują śmierć komórek nowotworowych;
- Hamują powstawanie naczyń krwionośnych w rozwijającym się guzie, a tym samym;
- Odcinają dostęp do „pożywienia” potrzebnego do namnażania się kolejnych komórek rakowych;
- Hamują przerzuty.
Źródła kwasów omega-3
Sprawdź, w których produktach znajdziesz najwięcej kwasów omega-3:
- algi morskie – polecane zwłaszcza kobietom w ciąży, karmiącym i małym dzieciom,
- tłuste ryby morskie,
- orzechy włoskie,
- pestki dyni,
- migdały,
- siemię lnianie.