Ciekawe

Niewielkie wesele w restauracji hotelowej – jak je rozplanować?

Zdecydowanie odchodzi się od organizacji dwudniowych wesel na kilkadziesiąt gości – dla wielu młodych par taka impreza jest zdecydowanie marnowaniem czasu oraz pieniędzy, które można by przeznaczyć na wkład do kupna mieszkania. Co zamiast tego? Niezwykle modne stają się obecnie niewielkie, kameralne wesela wyłącznie dla najbliższych, które nie tylko są znacznie tańsze, ale również pozwalają na zakończenie imprezy o konkretnej godzinie i oszczędzenie sobie porannego bólu głowy. Co warto wiedzieć o ich organizacji?

Podstawowe informacje!

Podstawą jest oczywiście znalezienie odpowiedniego miejsca. W Polsce nie brak wysokiej klasy hoteli, które oferują możliwość skorzystania z kameralnych sal restauracyjnych, idealnych na tego typu przyjęcia. Dodatkowo warto pomyśleć o wykorzystaniu terminu piątkowego czy niedzielnego – możemy mieć wtedy pewność, że znacznie łatwiej przyjdzie nam znaleźć wolny lokal. Również ceny powinny być niższe.
Pierwszym krokiem jest rozmowa z managerem sali. Podczas jej trwania musimy ustalić konkretny termin, godziny przyjęcia oraz przewidywaną liczbę gości. Przygotowania możemy rozpocząć nawet na 2-3 miesiące przed planowanym weselem. W tym czasie ważna jest rezerwacja lokalu oraz wysłanie zaproszeń dla gości.
Kolejnym krokiem jest ustalenie menu – szefowie kuchni pozwalają nam wybierać pomiędzy konkretnymi propozycjami. Możemy je mieszać ze sobą. Warto pomyśleć o obecności osób posiadających konkretne wymagania żywieniowe na imprezie. Jeśli spodziewamy się wegetarian koniecznie powiedzmy o tym szefowi kuchni – przygotuje on dania specjalnie dla nich.
Musimy zapytać także o to, jak przystrajane będą stoły. Zazwyczaj restauracje samodzielnie dbają o wystrój, jeśli jednak para młoda ma swoje pomysły mogą oni samodzielnie zadbać o wystrój sali, kwiaty.
Czytaj więcej na windsorhotel.pl.

http://memoriasdovicedo.org/technorattanowe-fotele-na-taras/