Ciekawe

Polskie dania obiadowe najsmaczniejszymi na całym świecie

Przez wiele nacji polska kuchnia uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. W Polsce panuje jednak trend zgoła odmienny. Uważamy, że przygotowywane przez nas potrawy są tłuste, niezdrowe i często niesmaczne ze względu na cieknący zewsząd tłuszcz.
Kuchnia polska to jednak nie tylko zapożyczona z Bawarii golonka z kapustą, czy pieczony na butelce z piwem kurczak. Polskie potrawy także mogą być smaczne i nie muszą zawierać dużej ilości zbędnych tłuszczów.

BARSZCZ CZERWONY KRÓLEM POSTNYCH ZUP

Czerwony barszcz króluje na naszych stołach zdecydowane za rzadko. W większości domów podawany jest on jedynie podczas wieczerzy wigilijnej.
Odpowiednio przygotowany może stać się świetną zupą dnia codziennego.
Gotowanie barszczu należy rozpocząć od przygotowania bezmięsnego wywaru na bazie włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por) i grzybów. Najczęściej polecanymi grzybami są borowiki i podgrzybki. W codziennym życiu sprawdzą się również pospolite pieczarki. Kolejny etap należy już do buraków. Warto wcześniej trochę je podgotować, by zmiękły i można było je pokroić w wybrane przez nas kawałki (można je również zetrzeć na tarce). Ostatni aspekt gotowania barszczu czerwonego związany jest z zakwasem buraczanym. Przez wiele dekad wykonywany był on samodzielnie przez panie domu. Aktualne zmiany społeczne sprawiły, że najczęściej używanym jest koncentrat barszczu czerwonego. Produkt ten umożliwia nie tylko dodanie potrzebnego kwasu zupie, ale również często zawiera przyprawy i zioła dodające aromatu. Koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w prawie każdym sklepi o każdej porze roku, dlatego barszcz można przygotować dowolnie wybranego dnia.

DODATKI, KTÓRE ODMIENIĄ TWÓJ BARSZCZ

Czysty barszcz czerwony stanowi jedynie tzw. pobudzacz apetytu. Dodanie do zupy kilku dodatków sprawi, że stanie się ona pełnym daniem obiadowym.
Do najczęściej spotykanych „wkładek”, należą:
1. uszka- zazwyczaj dopełniają one barszczu wigilijnego, ale przygotowane z mięsem i podane z barszczem będą świetną alternatywą dla innych dań obiadowych,
2. pierogi- z smakiem leśnych grzybów zawartych w barszczu dobrze skomponują się tradycyjne pierogi ruskie, lub te zawierające kapustę i grzyby,
3. paszteciki- przygotowane z francuskiego ciasta przekąski zawierające grzyby podane razem z barszczem to pomysł nie tylko na obiad, ale również lekką przekąskę,
4. krokiety- barszcz czerwony i krokiety to niekwestionowani zwycięzcy rankingu potraw serwowanych podczas balów i zabaw karnawałowych.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.pl

https://amtm.pl https://chuck.com.pl http://tomaszkubis.pl/wygodny-i-komfortowy-stroj-jezdzca-konnego/