Ciekawe

Przydomowe wędzarnie – prosto i tanio

Wędzenie jest jedną z najstarszych form konserwacji, żywności, wędzić można nie tylko mięso, ale również, warzywa, owoce czy sery. Obecnie nie zależy już nam tak bardzo na konserwujących właściwościach wędzenia, ponieważ znamy inne sposoby, by nasze jedzenie zachowało świeżość i przydatność do spożycia, a bardziej na smaku, jaki dodaje żywności. Rozsmakowaliśmy się w tej lekkiej dymnej nucie i nie wyobrażamy sobie bez niej życia.
Niestety kupienie dobrych wędzonych w naturalny sposób produktów jest niezwykle trudne, a gdy już coś znajdziemy, to ceny często są zaporowe. W produkcji masowej często nie stosuje się prawdziwego wędzenia, ale moczenie w różnego rodzaju bejcach wędzarniczych, czyli chemię udającą wędzenie. I choć jak twierdzą naukowcy, nawet naturalny proces wędzenia nie jest zdrowy, to taka chemiczna żywność nie jest ani zdrowsza, ani smaczniejsza, na jej obronę można wziąć jedynie niską cenę.
Jeżeli lubimy więc dobre wędzone potrawy, a nie chcemy zbytnio nadszarpnąć budżetu, musimy wziąć sprawy w swoje ręce. Domowe wędzenie wcale nie jest takie skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Z tym “domowe” to jest tak, że najlepiej mieć kawałek ogródka, ziemi na zewnątrz gdzie taką wędzarnię można zainstalować. Co prawda są sposoby na wędzenie w domu, ale na niewielką skalę i z dużym ryzykiem zasmrodzenia domu.

Od czego zacząć budowę wędzarni

Najpierw musimy zdecydować czy będziemy wędzić na zimno, czy na gorąco, bo do obu tych technik potrzebne są inne urządzenia. Oba procesy różnią się podejściem i wyrobami, które zaleca się w taki, a nie inny sposób wędzić, ale to temat na osobny artykuł.
Wędzenie na gorąco jest najpopularniejsze wśród amatorów, wymaga prostszych urządzeń i mniej cierpliwości. Można do niego wykorzystać gotową grillowędzarnię, wędzarnię elektryczną, szafy wędzarnicze. Jednak takie specjalistyczne urządzenia nie należą do najtańszych.

Jak zrobić wędzarnię własnej robot?

Zrobienie takiej wędzarni we własnym zakresie nie jest wielkim przedsięwzięciem.
Klasyczny sposób sprzed lat to metalowa beczka ustawiona na kilku cegłach, obsypana ziemią z otworem wlotowym i paleniskiem obok, przykryta płóciennym workiem. Jest to najprostszy sposób wędzenia, ale wcale nie najgorszy, taka konstrukcja daje możliwość wędzenia zarówno na zimno, jak i na gorąco, zależy to jedynie od odległości paleniska od beczki.
Kolejny sposób to szafa metalowa (pod linkiem przykłady takich szaf, można ich szukać również pod hasłem szafa bhp), w której wnętrzu organizujemy na spodzie palenisko trocinowe, a wyżej wieszamy np. ryby. Czasem takie amatorskie konstrukcje można spotkać nad polskim morzem. Zaletą tego rozwiązania jest estetyczny wygląd i prostota obsługi.
Najdroższym i najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem jest wymurowanie takiej wędzarni z cegieł bądź kamienia, tu atutem jest możliwość zawarcia w takiej budowli zarówno wędzarni, jak i grilla, a niektórzy dodają również mały piec opalany drewnem.
Jak widać, budżetowych rozwiązań jest kilka, pamiętajcie jednak by nie jeść wędzonego zbyt często, ponieważ może mieć negatywny wpływ na Wasze zdrowie.

http://memoriasdovicedo.org/technorattanowe-fotele-na-taras/