Zdrowie i Uroda

Sposoby konserwacji żywności

Spośród wielu metod domowego przetwarzania żywności, na szczególną uwagę zasługują sposoby mogące pokazać zupełnie nowy smak produktów, a także pozwolić na poszerzenie ich wartości odżywczych. Dodatkową zaletą jest również wydłużenie terminu przydatności do spożycia i dostępność wielu warzyw, owoców i grzybów nawet poza sezonem.

Marynowanie produktów

Niezwykły smak podgrzybków marynowanych w occie spowodowany jest odpowiednio wykonaną zaprawą, w której oprócz octu powinno znaleźć się wiele aromatycznych dodatków, takich jak czosnek, liść laurowy, koper czy ziele angielskie. Dzięki temu ich korzystne właściwości przenikają do marynaty i sprawiają, że jest ona bardziej wartościowa dla zdrowia.
Bardzo popularne ogórki, dynia czy podgrzybki marynowane w occie należą do najpopularniejszych marynat, ale często zaprawia się w ten sposób również owoce, takie jak brzoskwinie, śliwki, gruszki czy wiśnie. Jednak spożywanie octu w nadmiarze może powodować anemię, dlatego najlepiej ograniczyć częste serwowanie chociażby podgrzybków marynowanych w occie.

Właściwości kiszonych warzyw

Ze względu na swoje wartości probiotyczne, kiszone produkty są bardzo zdrowe, Zawierają dużo błonnika, pobudzają pracę jelit i odkwaszają organizm. Kiszonkami powinny zainteresować się osoby z nadwagą, ponieważ mają one właściwości odchudzające i sycące.
Dlatego mając do wyboru podgrzybki marynowane w occie lub kiszoną paprykę, czasem lepiej wybrać to drugie. Kiszonki są mniej kaloryczne od swoich surowych odpowiedników i lekkostrawne.

Peklowanie mięs

Peklowanie używane jest głównie do zaprawiania mięsa; umieszcza się je w specjalnie przygotowanej zaprawie zawierającej sól kuchenną, zestaw przypraw oraz saletrę. To bardzo dobry sposób konserwowania bezkostnego mięsa, ponieważ solanka wypłukując wodę, działa bakteriobójczo.
Peklowane mięsa są bardzo popularnym i smacznym daniem. Uzupełnić można je dodatkami takimi jak marynaty i kiszonki. Z peklowaną karkówką dobrze smakują, np. podgrzybki marynowane w occie lub kiszone ogórki.
podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol

Tagi
http://meblenaogrod.com.pl http://tofiq.org http://easi-ta-events.com/wygodne-meble-ogrodowe-lezaki-na-taras/