Ciasta z truskawkami
Pojawienie się na straganach truskawek to znak, że zbliża się lato. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie znakomitego ciasta z truskawkami. Chociaż owoce te (zapakowane w niewielkie pudełka) dostępne są niemal cały rok, dopiero te sprzedawane w łubiankach smakują najlepiej i pachną wakacjami. Dojrzałe na słońcu, aromatyczne, pyszne!
Jakie ciasta z truskawkami upiec?
W sezonie warto sięgać po świeże owoce jak najczęściej. Truskawki doskonale nadają się do różnych rodzajów ciast. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to jedna z najpopularniejszych propozycji. Sprawdzi się nie tylko podane na deser, ale także jako słodkie śniadanie, z filiżanką kawy albo szklanką zimnej lemoniady. Świetną wariacją będzie ciasto z truskawkami drożdżowe z dodatkiem mlecznej i gorzkiej czekolady – jej połączenie z owocami znakomicie podkreśla ich smak. Z truskawkami upieczesz także wyborne brownie i klasycznego murzynka. Godne polecenia są też wszelkie ciasta kruche, ucierane, serniki oraz biszkopty.
Dodatki do ciast z truskawkami
Oprócz czekolady, do truskawek pasuje wiele innych dodatków. Do kruchej tarty wyśmienicie sprawdzi się krem na bazie serka mascarpone albo waniliowy budyń, a ciasto ucierane wystarczy posypać cukrem pudrem albo ozdobić lukrem. Truskawkowy sernik idealnie dopełnisz grubą warstwą owocowej galaretki, która będzie również pasowała do ciast biszkoptowych. Wlewaj ją na ciasto, kiedy będzie już lekko tężała. Truskawki będą także pyszne w połączeniu z innymi owocami np. z rabarbarem, malinami i jagodami.
Ciasto z truskawkami jest wyjątkowo smaczne i sprawdzi się na wiele okazji. Poza sezonem warto korzystać z owoców mrożonych, jednak dopóki trwa lato, najlepsze ciasta upieczesz z tymi świeżymi – słodkimi i pachnącymi. Są dostępne od czerwca do połowy lipca, a późniejsze odmiany nawet w sierpniu. Skorzystaj z nich i upiecz coś pysznego!