Zasady dobrego zachowania kelnera
Mogłoby się wydawać, iż praca kelnera jest dość prosta. Nic bardziej mylnego. Kelner musi bowiem przestrzegać wielu szczegółowych zasad. Nie jest bowiem sztuką przywitanie gościa, przyjęcie zamówienia i podanie dania. Ważne jest jak się to zrobić. Oto kilka zasad świadczących o dobrej pracy kelnera.
Przywitanie gości
Pierwszy kontakt kelnera z odwiedzającym restaurację gościem jest niezwykle ważny. Odbywa się on już zaraz po wejściu gościa do lokalu. Kelner zawsze powinien powitać wchodzących gości, a następie powinien zapytać ich o stolik. Chodzi o ilość miejsc przy stoliku. Ważne jest to, aby kelner przywitał gościa bezpośrednio, a nie na odległość. Powinien zapytać także czy gość ma jakieś szczególne życzenia. Jeśli nie prowadzi gościa do stolika.
Ważna jest także kolejność w jakiej podchodzi się do stolika. To kelner prowadzi gości zatem to on powinien iść pierwszy. Jeśli wśród gości jest kobieta zawsze powinien pomóc jej usiąść odsuwając krzesło. Kiedy wszyscy goście usiedli już przy stoliku kelner podaję menu. W pierwszej kolejności zawsze kobietom.
Przyjęcie zamówienia
Kolejną ważną czynnością w pracy kelnera jest przyjęcie zamówienia. Kelner zawsze powinien dać czas gościom na zapoznanie się z menu i dokonanie wyboru. Zwykle kiedy goście już zdecydowali co chcą zamówić zaczynają zerkać w stronę kelnera. Ten powinien to zauważyć i podejść do gości.
Przyjmując zamówienie kelner zawsze powinien stanąć po lewej stronie gościa. Musi być od także doskonale przeszkolony jeśli chodzi kartę dań. Goście mogą mieć bowiem wiele pytać, dobry kelner powinien im pomóc w każdej sytuacji.
Napoje
Wróćmy jeszcze do sytuacji kiedy goście usiedli przy stoliku. W takiej sytuacji kelner powinien zapytać czy podać coś do picia. Wszystko po to, aby goście otrzymali już napoje zanim otrzymają zamówione dania. Jeśli goście nie są do końca zdecydowani co do wyboru napoju kelner powinien im w tym pomóc i zaproponować trunek.
Waży jest także czas w jakim napoje powinny znaleźć się na stole. Jeśli są to napije zimne, które wymagają jedynie przelania, powinni znaleźć się na stoliku niemal błyskawicznie. Maksymalnie w kilka minut.
Obsługa
W momencie kiedy goście otrzymali już posiłki praca kelnera nie kończy się. Musi on cały czas obserwować stolik, aby wiedzieć czy czegoś nie brakuje. Jeśli tak jest, np. skończyło się wino, powinien natychmiast zapas uzupełnić.
Dobrą obsługę kelnerską znaleźć można w wielu restauracjach. Można o tym poczytać na wielu forach internetowych dotyczących gastronomi. Wystarczy w sieci wpisać „restauracja Sandomierz obsługa”.