Piec ze stali
Piece ze stali są drugim pod kątem materiału, najchętniej wybieranym rodzajem pieców. Stal jest materiałem rozciągliwym, dobrze sprawdza się zarówno przy ściskaniu – rozciąganiu jak i przy zginaniu, dzięki czemu bez problemu radzi sobie z dużymi różnicami temperatur.
Piece CO ze stali nie są tak kruche, jak kocioł żeliwny i cechuje je wysoka odporność na wstrząsy, dzięki czemu jego transport jest bezpieczniejszy. Piece stalowe są konstrukcją całkowicie spawaną o żywotności 15-25 lat. Piece stalowe mają bardziej estetyczny wygląd, co jest ważne przy ogrzewaniu domku letniskowego, chaty. Jeśli chodzi o koszt, według niektórych źródeł piece żeliwne są droższe niż stalowe, a według innych na odwrót. W praktyce wszystko zależy od konkretnej marki kotła. Takie piece stojące są zwykle używane w dużych obiektach przemysłowych, biurach i domach prywatnych, w których jest wystarczająco dużo miejsca, aby zainstalować taki piec. Główną zaletą pieców stojących nad naściennymi jest szerszy zakres mocy.